Szakképzési hét

A Szamos Mátyás iskola idén is részt vett a szakképzési hét rendezvénysorozaton. Az idei év tematikája, az egészséges táplálkozás volt. Ezért kizárólag friss gyümölcsök felhasználásával, gyümölcssalátát készítettünk a helyszínen két tanulóval:

Bodnár Tibor és Mészáros Mátyás ( 2/10 szb).
Vörös Károly szakoktató

Kiszurkoltuk!

Magyarország – Costa Rica 1-0
Iskolánk tanulói a helyszínen szurkoltak a Magyar Labdarugó válogatott sikeréért!
Kísérő tanárok: Juhász András, Tóth József

Nyílt Napok

Kedves Nyolcadikosok!
Kedves Szülők!

2017. november 7-8-9-én tartjuk a korábbi években nagy sikert aratott “Nyitott kapuk” rendezvényünket. Aki eljön, megismerheti iskolánkat, bemutató előadáson vehet részt és sétát tehet tankonyháinkban, cukrászműhelyeinkben és pincértermeinkben. A program 8 órától 11 óráig tart. Tájékoztatók óránként lesznek a Petőfi téri épület 1-es tantermében.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Pályaválasztási bemutatónk

Bemutatkozó kisfilmünk

OMÉK

Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás 2017. szeptember 20-24.

Izgalmas kihívással kezdődött az idei tanévünk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara iskolánkat, a BVHSZC Szamos Mátyás Szakgimnáziumát és Szakközépiskoláját kérte fel látvány- és háttérkonyhájuk szervezési és lebonyolítási munkájának szakmai segítésére.

Kis csapatunk – Várhelyi Miklós és Pavlicsek Csaba szakoktatók irányításával és hat tanulóval: Rajzer Dávid, Spekova Friderika, Stipkovits Dorina, Szekeres Krisztián, Takács Miklós Márton, Végh Máté Gyula – lelkesen vágott bele a munkába. Tanítványaink a háttérmunkától a látványkonyhai szakmai bemutatókig minden folyamatban részt vehettek és sok tapasztalatot, élményt és gratulációt gyűjtöttek be a hét folyamán.

Pavilonunkban kiállítottak és bemutatót tartottak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar legkiválóbb magyar képviselői. A húsipar, a zöldségtermesztés, a biotermékek, a korszerű és egészséges alapanyagokat gyártó vállalatok kavalkádját segíthettük.

Az ezernél több látogató kóstoltatása mellett jutott időnk kapcsolatteremtésre és a vendégekkel folytatott beszélgetésre is.

Számomra a legkedvesebb pillanatok azok voltak, ha tanítványainkat iskolánkról kérdezték, s ők büszkén mesélték, honnan jöttek.

Megtiszteltetés volt részünkre, hogy a világhírű Wagyu beef bemutató pavilonjába a japán chef meghívta csapatunkat díszvendégnek. Ott is sok újdonsággal ismerkedhettünk meg.

Számunkra nagyon sok élményt és tanulást jelentett ez a munka. Házigazdáink köszönetéből, a sok vendég elismeréséből joggal gondolhatjuk azt, hogy sikeres volt a részvételünk.

Képek

Várhelyi Miklós

Recsk – emléknap 2017. szeptember 17

A 10. A osztály képviseletében két tanuló (Rubint Máté és Fekete Alexandra) és a 9-es szakács a osztályból 14 tanuló, a két osztályfőnök – Enyedy Valéria és Görög Eszter – kíséretében látogatást tett Recsken, a hírhedt kényszermunka tábor helyszínén rendezett ünnepségen.

A táborról a látogatást megelőzően az osztályfőnökök mondtak néhány lényeges információt. Vasárnap, az ünnepi megemlékezők beszédeiből és a még élő tanúk vallomásaiból értesülhettünk az 1950 – 1953-as években történt eseményekről, melyek igen tragikusan érintették több ezer magyar honfitársunk életét.

Ártatlanul elhurcolt, megalázott, megkínzott, meggyötört és aljas módon meggyilkolt emberek kínkeserves mindennapjairól és halálukról számoltak be a túlélő visszaemlékezők.

Megdöbbentő élmény volt hallani a recski táborban zajlott eseményekről, melyről a világ is csak a Szabad Európa rádióban hallhatott először, 1953 novemberében.

A jövőben sem fogjuk elfelejteni ezt a borzalmas munkatábort, sem a helyszínét.

Közeli hozzátartozóinknak, ismerőseinknek meséltünk a kirándulás során hallottakról és meglepődve, elképedve fogadták beszámolóinkat.

Örülünk, hogy részt vehettünk ezen az eseményen, a viharos-esős idő ellenére is, hiszen gazdagabbak lettünk egy fontos történelmi esemény nyújtotta élményekkel.

Képek