Névadónk

Szamos Mátyás (1918-2002)

Szamos Mátyás cukrászmester
a Szamos Marcipán cukrász-édesipari vállalkozó dinasztia megalapítójaA Szamos már régóta nemcsak családnév, hanem márkanév is. A cég nevével fémjelzett marcipános édességek ismertsége és sikere a kiváló minőségnek, az esztétikus formának és a hagyománytiszteletnek köszönhető.

Az alapító Szamos Mátyás, egy szegény sorsú szentendrei szerb fiúcska – eredeti neve Basits Mladen –, aki elhatározta, hogy nem cukrász, hanem kiváló cukrász lesz, és ezt rengeteg küzdelem és kitartás árán el is érte.

Először a nagyhírű Auguszt E. József üzletében lett cukrásztanuló. Itt leste el nagy figyelemmel és kitartással a marcipánrózsa készítésének titkát egy idevetődő dán cukrásztól. „A rózsával kezdődött minden”- nyilatkozta később.

A híres Gerbeaud-ban is dolgozott, ahol a bonbon osztályt vezette. A második világháború után a fogságból hazatérve több munkahelye is volt, majd 1968-tól 1978-ig a Dél-Budai Vendéglátóipari Vállalat Roham utcai termelőüzemében a csemegeosztályt vezette. Ez a tíz év meghatározó volt életében, neve és munkássága ekkor vált országosan ismertté. Kidolgozta és népszerűvé tette a karamell és a marcipán tortadíszek készítését. Számos versenyt nyert, országos szakmai bemutatókat tartott. (Tanítványai közül is többen cukrász olimpiai címet nyertek.) Közben egyre több maszek megrendelést kapott, és esténként, hétvégenként az egész család marcipánfigurákat mintázott. Ezért úgy döntött, kiváltja az iparengedélyt, és önállósítja magát.

1968-tól Szamos Marcipán néven megalapította önálló marcipánkészítő műhelyét Pilisvörösváron. Ma már ez egy négyszáz embernek munkát adó vállalkozás, a Szamos Marcipán pedig egy jelentős méretű, cukrászdákat és édességboltokat és gourmet házat üzemeltető céggé vált. Gyermekei, unokái viszik tovább örökségét és a vállalkozást.

1999-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki: „A magyar cukrász-mesterség legszebb hagyományainak fejlesztéséért és műveléséért, és eredményes magánvállalkozó munkájáért.”

A sajtóban és a közéletben is „Marcipánkirály” névvel illették. Halálakor, 2002-ben az országos napilapokban megjelent nekrológokban így írtak róla: „Eldőlt a marcipánrózsa, meghalt a Marcipánkirály”.

Szamos Mátyás életútja, törekvései, és eredményei alapján méltán lehet követendő példa mostani és leendő diákjaink számára.

 

 

 
BVHSZC - Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (1212 Budapest, Petőfi tér 1.) Telefon: 276-46-76